Enneagram

Enneagram

Don Richard Riso a Russ Hudson

= Kompletní průvodce devíti typy osobnosti a jejich psychologickým a spirituálním růstem


V tomhle článku bych vám chtěla představit jednu vyjímečnou knihu. Je to kniha o které jsem vlastně ani netušila co skvělého v sobě ukrývá. A tak se vám budu snažit představit Enneagram.

V úvodu vám řeknu, že Enneagram je psychologicko-spirituální systém který popisuje devět základních vzorců lidské duše. Každý z nás je oním jedním typem. V knize najdete testy pro určení právě vašeho typu a posléze se budete dozvídat víc a víc o sobě, o svém podvědomí a o tom jaké do nás vlastně byli již od dětství vkládány "vzorce". Vinit rodiče tady ale rozhodně nebudeme o to tu nejde i když by jsme nějaké vinit opravdu mohli. 


Myslím, že si ráda pro sebe ponechám to jaký jsem typ. Docela mě to vlastně překvapilo. Hned ze začátku jsem si všech 9 typů přečetla a jen tak od oka sem nadhodila co by na mě sedělo a ejhle. Hned krátký a to vážně krátký ale tak perfektně propracovaný test mi můj typ určil a já si řekla, tak to je zajímavý "Já a tohle?". Četla jsem s velkým zaujetím dál a začalo mi vše docházet. V knize máte podrobně vše rozepsané o všech typech takže můžete otypovat ají své okolí a to hlavně díky tomu jak se v jaké situaci zachovají atd. 

No hned úvodní test mě skvěle odhalil a já koukala jak puk jak u daného typu na mě vše sedí. Vážně mi to mluvilo celé z duše a o to tu jde. V téhle knize se každý najde a zjistí to velké PROČ. Proč se někdy chovám takhle a jindy takhle? Proč to a tamto. Proč on to má jinak? 

Díky této knize mám více chuti na sobě pracovat a asi to bude tím, že se mi stala obrovským pomocníkem. Bude pro vás přímo na míru. Existuje mnoho knih s tématikou jak si udělat život lepším a podobně ale takové knihy bývají psané člověkem a on může být úplně jiný typ než vy. Takhle na něho to co napsal funguje ale vám to může strašlivě uškodit.

Enneagram je takový průvodce po celý život. Jistě dlouho jej budu studovat a zabývat se jím do větší hloubky. Když jsem jej doma ukázala tak jsem myslela, že se o tu knihu popereme. :D Myslím, že takhle kniha musí zaujmout a dostat každého. Budete na ni nevěřícně koukat v tom co dalšího vám ukázala o vás. Tato kniha vás zná více než vy se znáte sami.

Tady na obrázku vidíte k čemu vám tahle kniha chce pomoci.

Ze všech psychologických knih co jsem si za celý život pořídila a půjčila pokládám Enneagram za nejlepší volbu. Nic lepšího se mi do rukou snad ani dostat nemohlo. Skvěle vypracovaný systém. Je to naučná kniha která vás bude bavit a zaujme vás jako nějaký poutavý příběh. Nemusíte se bát nudného čtení a nudných teorií protože v téhle knize vám každá věta něco dá. Kniha je navíc na skoro každé stránce doplněna o krásné moudra ze života, což bylo u mě další velké +. 


Jak výstižné a hluboce myšlené věci se tam píší.


Siren

Komentáře

  1. Páni jak se kozkám tohle by byl možná pěkný dárek pro taťku. Ale jak si to tak čtu, mě by to taky zaujali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala :D tohle určitě zaujme i typy co na takové věci nejsou :).

      Vymazat
  2. Je díky za takový článek, knížek s touhle tematikou je hodně a kdo se pak má vyznat, po čem šáhnout ... už jsem se dívala, že mají u nás v knihovně, takže super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mas pravdu ze jich je hodně a člověk neví co dřív. :) To je super ze ji u vás mají ! :)

      Vymazat
  3. Určitě bude zajímavá! :-) Můžu se zeptat, dá se zeptat v klasickém knihkupectví nebo někde mimo? děkuji:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bys ji měla sehnat v knihkupectví :) popřípadě se jich zeptat zda by ti ji tam objednali :).

      Vymazat
  4. Mám veľmi rada takéto témy a tá kniha vyzerá veľmi dobre :D zrejme sa na ňu pôjdem pozrieť do nejakého kníhkupectva, už len zo zaujímavosti, aby som odhalila svoj typ :D
    Veja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě knížka zaujala na první pohled :D proste ten obal a pevná vazba, trochu větší než kniha běžné velikosti. Je noc užitečné ji mít doma koupenou :).

      Vymazat
  5. Po takové knize bych tedy nikdy nekoukala, ale vypadá to velmi zajímavě. Kamarádka je naopak do takových knížek hodně zažraná, což mi přichází vhod, jelikož pro ni dárek zatím nemám. Tak by mě též zajímalo, kde se po takové knize pokouknout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud ji nemá tak by to byl skvělý dárek :) mě by udělal radost. U nás ji prodávají v Knihcentru. A nebo proste objednat a vyjde to kolikrát levněji :).

      Vymazat
  6. Tyhle knížky mám ráda, docela by mě zajímalo, co by mi vyšlo :D

    https://thewaybya.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Tyto typy psychologických knih zbožňuju! Už jsem jich prošla mnoho, byť o Enneagramu slyším poprvé... určitě do něj někdy nahlédnu! Těchto osobnostních typů je mnoho a mnoho a mně zatím nejvíc zaujal MBTI systém, skoro každý o něm už slyšel nebo si dohledával zda je INFP nebo ENTJ nebo jiný, těch typů tam je 16. Ale řekla bych, že vesměs autoři těchto knih pojmenovávají stejnou věc jinými názvy..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moqui Marbles - živoucí kameny

Jak se chránit před destruktivní energií a entitami

Orákulum Vizí