Plastový svět


Jak už většina z vás ví.
Pokud sledujete události co se dějí kolem vás a třeba Greenpeace jako já. Tak určitě budete vědět i něco o tom jak jsme na tom s plasty. Nyní se vyrábí i sebemenší kravinky z plastu. Většina se samozřejmě nedá recyklovat. Nebudu vás tu nutit číst dlouhé články dám vám sem pár bodů pro zajímavost.

  • V roce 2050 bude v oceánech víc plastu než ryb.
  • Odpadkové ostrovy stále přibývají. Nyní vědci objevili takový, který je devětkrát větší než celá Česká republika a stále roste. Je tvořen hlavně mikroskopickými plasty, které se z oceánů obtížně odstraňují.
  • Mořské ryby plasty již nepojídají jen náhodou, ale aktivně. Lidem se tak podařilo zamořit mořský ekosystém.


Fotka uživatele Greenpeace Česká republika.
Dávám to sem jen pro zajímavost, někteří o tom možná neví a já bych byla ráda aby o tom vědělo co nejvíce lidí. Pokud vás zajímá kolik plastů spotřebujete vy osobně za rok tak si to zde můžete vypočíst.    https://www.plastjepast.cz/moje-stopa/

Komentáře

  1. Byli jsme s přítelem na německé Rujáně, kde v městečku na pobřeží byly všude možně vystavené projekty dětí, věnující se problematice znečišťování moře právě plasty a různým bordelem. O kousek dál na pláži jsi mohla vidět hromadu bordelu. Jedna věc je o tom psát a učit, druhá něco dělat, ti Němci mi tam přišli jako hrozní pokrytci. Je to děs, snažím se minimalizovat spotřebu plastových obalů, ale ještě pořád jsem nepřišla na to, jak si odnést z obchodu uzeniny bez plastu či papíru. Sáček s sebou tahat? Zase umělina. Tady jsem ve slepé uličce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano je ještě mnohem lepší když o tom někdo učí a píše ale je mu to vlastně jedno a vesele si vše používá dál. Také se snažím jak můžu, igelitky nekupuji, pet lahve také ne a další věci ale jak píšeš ty dnešní svět nás omezuje vážně na to méně či více ty plasty používat at chceme nebo ne.

      Vymazat
  2. Je to naozaj veľký problém, ibaže človek ako jednotlivec to ťažko zmení, samozrejme dá sa aspoň niečo obmedziť, ale, ale... Všetko okolo nás je v plaste, všade pchajú sáčky, ja som si kúpila vrecká na zeleninu a pečivo, ale.... Pri pečive väčšinou nie sú kliešte, máš si ich naberať plastovými rukavicami, každá jedna blbosť je zabalená v plaste, občas aj v dvojitom. Nechceš sáčok? Nevadí v obchode ti ho dajú aj keď nechceš a dalo by sa pokračovať. Jednoducho sa to musí zmeniť odhora, mali by sa vytvárať nejaké iné alternatívy a tie by mali byť zasadené už do obchodov, inak sa plastu nikdy nezbavíme :( .
    LIFE IN PICTURES BY LU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, nejvíce mě dorazilo když jsem viděla minulý týden obrázky z Rakouské Bille, oloupané banány v plastových obalech !

      Vymazat
  3. Je to opravdu smutné co se v dnešním světě děje. Některé bohužel nehezké zajímavosti, které jsi vypsala jsem nevěděla a je to opravdu hrozné. Nějaké články takového tématu si sem tam přečtu a vždycky je to smutné. Já sama se snažím všemožně recyklovat, šetřit přírodu a přemýšlet nad tím co koupit a co jak využít, ale bohužel jeden člověk nic nezmůže :/ Jinak zajímavý článek, který by si měl přečíst každý.

    OdpovědětVymazat
  4. Plast, řekla bych výdobytek konzumního stylu života. Už to dost přeháníme, hlavně se spotřebou všeho možného. Plastu se nikdo z nás nevyhne, to prostě nejde ale snažit se krůček po krůčku a dávat tak najevo i ostatním lidem aby také neplýtvali tolika věcmi. Vždyť by stačilo, kdyby si každý člověk nosil svoji skládací tašku nebo nekupovali balenou vodu. Já se snažím už nějakou dobu aby po mě zůstávalo minimum odpadu a neškodila přírodě ale jsou věci, kterým se člověk nevyhne a ne vždy mi to tak dobře jde.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moqui Marbles - živoucí kameny

Jak se chránit před destruktivní energií a entitami

Orákulum Vizí